آژانس سرمایه گذاری میدا

حجم تأمین مالی انجام شده از طریق کرادفاندینگ به 12 هزار میلیارد تومان رسیده است. 

حجم تأمین مالی جمعی در 2 سال گذشته نسبت به سال 1401 حدوداً 17 برابر شده است. این رشد به کسب‌وکارها کمک کرده نقدینگی موردنیاز برای پروژه‌هایشان را راحت‌تر تأمین کنند. از سوی دیگر، سرمایه‌گذاران خرد نیز توانسته‌اند از سود این پروژه‌ها بهره‌مند شوند؛ البته این سود تضمین نشده است. به باور کارشناسان، رشد کرادفاندینگ در سایه عوامل متعددی مثل تورم و فرهنگ‌سازی رقم خورده است. حوزه‌ای که باوجود رشد، هنوز با چالش‌هایی روبه‌روست که باید رفع شود. 

تابستان‌های سال‌های کودکی من مثل خیلی از هم‌سن‌و‌سالانم سپری می‌شد. بعد از پایان آخرین امتحان، به مغازه پدرم می‌رفتم تا به قول معروف کمک‌دستش باشم. یکی از وظایف آخرهفته‌های من جمع‌‌کردن کمک‌های نقدی برای فعالیت مسجد محل بود. سراغ کاسب‌هایی می‌رفتم که اعلام آمادگی کرده بودند و با تحویل قبض به آنها، پول می‌گرفتم. مبلغ ثابت نبود؛ یکی 500 تومان می‌داد، دیگری 2 هزار تومان. این اولین برخورد من با تأمین مالی جمعی بود که البته در ایران، قدمتی طولانی‌ دارد. این روش که ابتدا بیشتر ماهیت خیرخواهانه آن پررنگ بود، اکنون تبدیل به بازی تقریباً برد-برد برای طرفین ماجرا شده است.

تأمین مالی جمعی یا کرادفاندینگ در واقع روشی برای جذب سرمایه است. فرصتی مناسب برای کسب‌وکارها و استارتاپ‌ها تا بتوانند سرمایه موردنیازشان را از مردم بگیرند و آنها را در سود و زیانشان شریک کنند.

شرایط اقتصادی کشور موجب شده جذب سرمایه سخت‌تر از قبل شود اما به لطف محبوبیت تأمین مالی جمعی در سال‌های اخیر، مسیر جدیدی برای کسب‌وکارها باز شده است. مسیر نوظهوری که البته در آن، خبری از پول‌های بدون تعهد و بادآورده نیست. این مسیر به استارتاپ‌ها می‌آموزد نگاهشان را به پول واقع‌بینانه‌تر کنند واز آن بازدهی قابل‌قبولی بیافرینند.

رشد 17 برابری تأمین مالی جمعی در 2 سال

«محمدعلی شیرازی»، مدیرعامل فرابورس، هفته گذشته اعلام کرد طی 9 ماه امسال، از طریق کرادفاندینگ 7 هزار و 400 میلیارد تومان تأمین مالی انجام شده است. او پیش‌بینی کرد این رقم تا پایان سال به 10 هزار میلیارد تومان برسد. شیرازی همچنین مجموع تأمین مالی جمعی در این سال‌ها را حدود 12 هزار میلیارد تومان اعلام کرد.

گزارش‌هایی که سکوی پرش و سبدگردان کوروش نیز منتشر کرده‌اند، نشان می‌دهد حجم تأمین مالی جمعی انجام شده از این حوزه در سال‌های قبل از 1401 کمتر از 800 میلیارد تومان بوده است. از این داده‌های می‌توان نتیجه گرفت کرادفاندینگ در 2 سال اخیر رشد انفجاری داشته و حجم تأمین مالی نسبت به سال 1401، بیش از 17 برابر شده است.

فرابورس از سال 1399 نهاد متولی این حوزه انتخاب شده و تا پایان آذر، 36 مجوز فعالیت در حوزه تأمین مالی جمعی صادر کرده است. بد نیست بدانید 40 درصد این شرکت‌ها، امسال فعالیتشان را آغاز کرده‌اند. 

کارشناسان عوامل متعددی را در رشد انفجاری تأمین مالی جمعی در ایران مؤثر می‌دانند. در ادامه به آنها می‌پردازیم.

رشد در سایه تورم، نظارت و فرهنگ‌سازی

کارن کراد از اولین پلتفرم‌های فعال این حوزه به حساب می‌آید که تولد آن به سال 1397 بازمی‌گردد، اما تاریخ آغاز فعالیت آن در سایت فرابورس، اردیبهشت 1399 ذکر شده است. درست همان زمانی که سهام‌داران بورسی روزی 5 درصد سود می‌کردند و سایر روش‌های سرمایه‌گذاری هیچ جذابیتی برایشان نداشت. با ترکیدن حباب بورس، دوباره توجه‌ها به سایر مسیرها جلب شد و رفته‌رفته تأمین مالی جمعی به یکی از انتخاب‌های سرمایه‌گذاران تبدیل شد.

ادامه مطلب در:دیجیاتو

نظرات