دنیایاقتصاد : انرژیهای تجدیدپذیر، بهویژه انرژی خورشیدی، کارآمدترین شیوه تولید برق برای عبور از ناترازی است و به عقیده فعالان اقتصادی، برای موفقیت در این راهبرد باید ضمن تسهیل سرمایهگذاری، استفاده از توان داخلی در اولویت قرار گیرد.به گزارش اتاق ایران، هیاتوزیران در تاریخ ۴ آذر سالجاری بهمنظور تسهیل و رفع موانع طرح احداث ظرفیت ۳۰هزار مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر، آییننامه رفع موانع احداث نیروگاه تجدیدپذیر را اصلاح و تصویب کرد که بر این اساس باید تا انتهای دولت چهاردهم ظرفیت ۳۰هزار مگاوات برق تجدیدپذیر ایجاد شود.
علاوه بر این طرح به استناد قانون برنامه هفتم توسعه نیز باید تا پایان برنامه، ۱۱هزار مگاوات برق تجدیدپذیر به ظرفیت جاری کشور اضافه شود.براساس اطلاعات سازمان انرژیهای تجدیدپذیر و بهرهوری برق ایران، در حال حاضر ظرفیت تولید برق از نیروگاههای تجدیدپذیر بیش از یکهزار و ۲۰۰مگاوات است.آنچه موجب شده دولت به صورت ویژهتری به نیروگاههای برق تجدیدپذیر توجه کند، پیشیگرفتن میزان تقاضای برق از تولید آن است که در قدم اول، صنایع را با شرایط وخیمی مواجه کرده است.طبق برآوردهایی که صورت گرفته است، در تابستان سالجاری در تولید برق، با حدود ۱۸هزار مگاوات کمبود مواجه بودیم. از طرفی علیرضا کلاهی صمدی، رئیس کمیسیون صنعت اتاق ایران نیز با اشاره به آمار متعدد از ضرر و زیان واحدهای تولیدی ناشی از قطع برق، اعلام کرده است که در کل صنعت نیز یک برآورد محافظهکارانه از بیش از ۲۵۰همت زیان ناشی از قطع برق حکایت دارد. در صنایع فلزی برآورد بدبینانه حاکی از ۸میلیارد دلار کاهش صادرات در یکسال است. در برآورد دیگری ضرر و زیان روزانه قطع برق در بخش معدن ۴۱همت بوده است.با این شرایط، دولت برای حل مساله برق، افزایش سطح تولید برق تجدیدپذیر را به دلیل کمهزینهتر بودن و نیاز به سرمایه کمتر، مورد توجه قرار داده تا در زمان کوتاهتری بتواند این کمبود برق را جبران کند. در شرایط کنونی، آنچه بخش خصوصی را نگران میکند، اشتباه مجدد دولت به دنبال اشتباهات گذشته است.
در گذشته دولتها به سرمایهگذاری در حوزه تولید برق کمتوجهی کردند و امروز دچار ناترازی شدیم. امروز هم بیم آن میرود که برای سرعتدادن به ساخت نیروگاههای تجدیدپذیر بدون توجه به توان داخلی، تمام تجهیزات موردنیاز را از طریق واردات تامین کند.فعالان اقتصادی اعتقاد دارند این رویکرد دولت که به نظر میرسد روی تامین تجهیزات نیروگاهی از طریق واردات تمرکز کرده، جفا به تولیدکنندگان داخلی خواهد بود.در این خصوص، فرجالله معماری، رئیس کمیسیون اقتصاد کلان، با اشاره به تحرکات اخیر مبنی بر تمرکز وزارت نیرو بر تامین تجهیزات موردنیاز از طریق واردات، از نگرانی اعضای اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران، صنعتگران و تولیدکنندگان داخلی بهعنوان جهادگران اقتصادی صحبت کرد که مبادا در اجرای مصوبه ۴آذر هیاتوزیران، تمرکز بر تامین تجهیزات از طریق واردات باشد.او بر این باور است که سالها قبل، غفلت و سوءمدیریت موجب شد امروز دچار کسری برق و خاموشیهای پیدرپی شویم؛ اما نباید غفلت گذشته را با غفلت دیگر تشدید کرد، چراکه به نظر میرسد وزارت نیرو حساسیت گذشته را بر حمایت از ساخت داخل از دست داده است.
معماری اعتقاد دارد طبق مصوبه هیاتوزیران، تجهیزات موردنیاز ساخت نیروگاههای تجدیدپذیر باید تا حد ممکن از توان داخل تامین شوند.پیام باقری، نایبرئیس اتاق ایران نیز نسبت به این موضوع واکنش نشان داد و گفت: این نگرانی از سمت بخش خصوصی و تولیدکنندگان تجهیزات نیروگاهی وجود دارد که وزارت نیرو در تامین آنچه برای راهاندازی نیروگاهها نیاز است به واردات تکیه کند؛ چنین رویکردی جفا به کشور و تولیدکنندگانی است که با وجود این همه مشکل و چالش اقتصادی، همچنان در صحنه تولید باقی ماندند.
منبع:دنیای اقتصاد
نظرات