آژانس سرمایه گذاری میدا

به گزارش روابط عمومی صندوق نوآوری و شکوفایی، نشست خبری رونمایی از مسابقه بزرگ تلویزیونی شکوفا با حضور دکتر محمدصادق خیاطیان رییس صندوق نوآوری و شکوفایی، دکتر فرشاد فتوت معاون ارتباطات و بین‌الملل صندوق نوآوری و شکوفایی، امین سردارآبادی مدیر گروه دانش و اقتصاد شبکه یک سیما، سید محمدحسین رضوی تهیه‌کننده مسابقه و جمعی از اصحاب رسانه صبح امروز دوشنبه 4 دی ماه 1402 در صندوق نوآوری برگزار شد. 

تبدیل امر دانش‌بنیان به گفتمان در جامعه با پرچم‌داری و حمایت خاص مقام معظم رهبری 

دکتر محمدصادق خیاطیان، رییس صندوق نوآوری و شکوفایی در جمع خبرنگاران و اصحاب رسانه گفت: شما نقش مهمی در حمایت از دانش‌بنیان‌ها برعهده دارید و امیدواریم بتوانیم از ظرفیت رسانه برای معرفی هرچه بیشتر و بهتر توانمندی‌های شرکت‌های دانش‌بنیان استفاده کنیم. امروز قصد داریم از یک بُعد و جنبه جدید به حوزه دانش‌بنیان‌ها بپردازیم و با کمک اصحاب رسانه، این رویکرد جدید را در جامعه توسعه دهیم.

 

وی در ادامه با معرفی ابزار تأمین مالی جمعی (crowdfunding)، این روش را یکی از ابزارهای جدید، مهم و نوآورانه توصیف کرد که کمک می‌کند مردم با سرمایه‌های خُرد خود در طرح‌های مختلف و سرمایه‌گذاری‌های خاص از جمله حوزه نوآوری مشارکت کنند، تصریح کرد: با رویکرد جدید به ویژه در دولت سیزدهم و از طریق سازمان بورس و فرابورس، تلاش شده است از ظرفیت تأمین مالی جمعی استفاده شود. ما نیز در صندوق نوآوری تلاش می‌کنیم این بستر را توسعه دهیم. یکی از رویکردهای ما، برگزاری مسابقه و رویدادی است که می‌تواند نیاز مالی شرکت‌های دانش‌بنیان را با مشارکت مردم و استفاده از سرمایه‌های خُرد آنها تأمین کند. 

 

رییس صندوق نوآوری و شکوفایی با اشاره به مهم‌ترین اهداف برگزاری مسابقه شکوفا تصریح کرد: اصلی‌ترین هدف از این اقدام، آشنا کردن عموم مردم با موضوع دانش‌بنیان است. امر دانش‌بنیان با پرچم‌داری و حمایت خاص مقام معظم رهبری به یک گفتمان در جامعه تبدیل شده است. اما شاید هنوز برخی از مردم کمی ابهام در این زمینه داشته باشند و فکر کنند که این شرکت‌ها فقط محصولات پیشرفته و های‌تک تولید می‌کنند. قصد داریم در قالب مسابقه تلویزیونی شکوفا، گوشه‌ای از توانمندی‌ها و محصولات شرکت‌های دانش‌بنیان را به مردم معرفی کنیم.

 

خیاطیان افزود: دومین هدفی که مدنظر داریم، معرفی ابزار نسبتا جدید تأمین مالی جمعی است که به مشارکت مردم در یک حوزه ناب و خاص یعنی دانش‌بنیان‌ها منجر می‌شود. شاید پیش از این مردم در حوزه‌های سنتی‌تر  یا بورس مشارکت می‌کردند، اما کمتر در این حوزه خاص حضور داشته‌اند. در این مسابقه قصد داریم سرمایه‌های خُرد مردم را به سمت تولید محصولات دانش‌بنیان و حمایت از این شرکت‌ها سوق دهیم. 

تلاش برای امیدآفرینی در جامعه با نشان دادن توانمندی‌های جوانان نخبه ایرانی در «شکوفا» 

عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی تأکید کرد: امیدآفرینی، یکی دیگر از اهدافی است که در این برنامه دنبال می‌کنیم. در فضایی که جبهه دشمن تلاش می‌کند از هر طریق در جامعه یأس‌آفرینی کند، تلاش می‌کنیم با نشان دادن توانمندی‌های جوانان نخبه کشور، امید را در جامعه تزریق کنیم. برخی از این شرکت‌ها، محصولاتی تولید می‌کنند که تنها چند کشور پیشرفته دنیا قادر به تولید آنها هستند. قطعا وقتی این توانمندی‌ها و دستاوردها (از قاب تلویزیون) به مردم معرفی شود، در بین مردم و به ویژه جوانان ایجاد امید خواهد کرد. 



 

رییس صندوق نوآوری و شکوفایی ضمن تقدیر از صداوسیما و مسئولان شبکه یک سیما در همراهی با این برنامه و نیز تلاش‌های تیم تولید، ابراز امیدواری کرد که این مسابقه تلویزیونی بتواند به اهدافش دست پیدا کند.

توجه به پراکندگی جغرافیایی شرکت‌های دانش‌بنیان و تنوع موضوعی در مسابقه «شکوفا» 

خیاطیان درخصوص فرآیند انتخاب شرکت‌های راه‌یافته به مرحله نهایی تأکید کرد: حدود 6 ماه قبل فراخوان این مسابقه منتشر شد و نزدیک به 500 شرکت دانش‌بنیان در این فراخوان ثبت‌نام کرد. البته هنوز بازه ثبت‌نام بسته نشده است و شرکت‌های متقاضی می‌توانند در این فراخوان شرکت کنند. در ارزیابی اولیه 250 شرکت انتخاب شدند که به دقت مورد ارزیابی قرار گرفته و در نهایت 78 شرکت برای حضور در مسابقه انتخاب شدند. از لحاظ پراکندگی جغرافیایی شرکت‌های دانش‌بنیان و تنوع موضوعی (حوزه‌های سلامت، تجهیزات پزشکی، دارو، آب، فناوری اطلاعات) توزیع بسیار خوبی صورت گرفته است. 

 

عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی در ادامه با اشاره به اهمیت حراست از سرمایه مردم در طرح‌هایی نظیر تامین مالی جمعی گفت: شرکت‌های دانش‌بنیان متقاضی حضور در مسابقه «شکوفا» از لحاظ عملکرد مالی به دقت بررسی شده‌اند؛ یعنی میزان فروش یک سال گذشته شرکت، قراردادهای جاری، توانمندی علمی تیم دانش‌بنیان و همچنین بازار آینده محصولات آنها به دقت بررسی شده است. در هر مسابقه 3 شرکت با یکدیگر رقابت می‌کنند و در نهایت یک شرکت به عنوان برنده انتخاب شده و روی سکوی تأمین مالی جمعی قرار می‌گیرد تا با مشارکت مردم، سرمایه مورد نیاز را جذب کند. 13 سکوی تأمین مالی جمعی دارای مجوز از فرابورس ما را در این مسابقه همراهی می‌کنند تا سرمایه مورد نیاز شرکت‌ها جذب شود. 

تضمین اصل سرمایه همه سرمایه‌گذاران توسط صندوق نوآوری و شکوفایی 

رییس صندوق نوآوری و شکوفایی درخصوص سود پیش‌بینی‌شده برای طرح‌های حاضر در مسابقه «شکوفا» گفت: میانگین سود این طرح‌ها حدود 38 درصد است که سود مناسبی محسوب می‌شود. از عموم مردم دعوت می‌کنیم تا در این مسابقه و تأمین سرمایه برای شرکت‌های دانش‌بنیان مشارکت کنند. اصل سرمایه همه سرمایه‌گذاران به صورت 100 درصدی توسط صندوق نوآوری و شکوفایی تضمین شده است و مردم به هیچ عنوان در این زمینه نگرانی نداشته باشند. 

وی تأکید کرد: در سازوکار قانونی فرابورس ایران، قراردادهای سختی بین این سازمان و سکوهای تأمین مالی جمعی بسته شده و تضامین مختلفی از این سکوها گرفته می‌شود تا بتوانند وارد فرآیند تأمین مالی جمعی شوند. صندوق نوآوری و شکوفایی به عنوان نهاد تخصصی تأمین مالی شرکت‌های دانش‌بنیان قراردادی با این سکوها منعقد می‌کند تا اگر طرحی در این مسیر موفق نشد، اصل سرمایه سرمایه‌گذاران با ضمانت صندوق نوآوری به آنها برگردانده شود. 

پیش‌بینی جذب 400 میلیارد تومان سرمایه برای شرکت‌های دانش‌بنیان با مشارکت مردم 

عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی خاطرنشان کرد: به عنوان مثال در مسابقه کارویا که سال 1400 برگزار شد، دو تیم موفق نبودند که اصل سرمایه همه سرمایه‌گذاران در این طرح توسط صندوق نوآوری و شکوفایی به آنها بازگردانده شد. در آن مسابقه 18 شرکت موفق به جذب سرمایه مورد نظر شدند و 40 میلیارد تومان سرمایه با مشارکت مردم جذب شد. برای مسابقه شکوفا با توجه به بزرگ‌تر شدن شرکت‌ها و افزایش نیاز مالی آنها، پیش‌بینی شده است که میزان جذب سرمایه توسط شرکت‌های برنده در این مسابقه به 400 میلیارد تومان برسد. 

 

خیاطیان افزود: این تنها مسابقه‌‌ای است که همه در آن برنده هستند. اگرچه در هر قسمت تنها یک شرکت موفق می‌شود روی سکوی تأمین مالی قرار گرفته و سرمایه مورد نیاز خود را جذب کند، اما دو شرکت دیگر هم این فرصت را پیدا می‌کنند تا از قاب شبکه یک سیما، شرکت، محصولات و توانمندی‌های خود را به جامعه معرفی کنند. مردم و بینندگان نیز برنده هستند؛ چه کسانی که در این طرح‌ها مشارکت کرده و از سود آن بهره‌مند می‌شوند و چه کسانی که صرفا بیننده هستند و با دستاوردهای جوانان کشور آشنا شده و از دیدن توانمندی‌های فرزندان این کشور حس غرور پیدا می‌کنند.

«شکوفا» مسابقه‌ای منحصر بفرد در جلب مشارکت عموم مردم در به ثمر رسیدن طرح‌های دانش‌بنیان 

دکتر فرشاد فتوت، معاون ارتباطات و بین‌الملل صندوق نوآوری و شکوفایی نیز در این نشست درخصوص اهمیت تولید و پخش مسابقه تلویزیونی «شکوفا» گفت: در قالب این مسابقه، طرح‌ها و ایده‌های مبتکرانه و دانش‌بنیان جوانان نخبه کشور به رقابت گذاشته می‌شوند و عموم مردم جامعه و بینندگان این مسابقه تلویزیونی با سرمایه‌گذاری‌های خُرد خود، در به ثمر رسیدن این طرح‌ها مشارکت می‌کنند.

 

فتوت افزود: معتقدیم برای نخستین‌بار است که مسابقه‌ای تلویزیونی با این ویژگی‌های منحصربه‌فرد، تهیه و از تلویزیون پخش می‌شود.

وی تأکید کرد: حدود 6 ماه است که شرکت‌های دانش‌بنیان، طرح‌های خود را به صندوق ارائه کرده‌اند و با بررسی‌های سخت‌گیرانه، برترین شرکت‌ها راهی این مسابقه شده‌اند. در هر قسمت 3 شرکت با یکدیگر رقابت کرده و در نهایت، یک شرکت به عنوان برنده روی سکوی تأمین مالی جمعی مورد تأیید فرابورس قرار می‌گیرد و مردم می‌توانند در این طرح‌ها مشارکت کنند. 

سوق دادن سرمایه‌های مردم به سمت تولید، به جای رفتن به سمت بازارهای تورم‌زا 

امین سردارآبادی، مدیر گروه دانش و اقتصاد شبکه یک سیما نیز در این نشست گفت: شبکه یک سیما، مأموریت خود را دیده‌بانی پیشرفت ایران قرار داده است و قطعا در این حوزه، دانش‌بنیان‌ها و اقتصاد دانش‌بنیان نقش مهمی ایفا می‌کنند.

 

وی افزود: در بحث جمع‌سپاری مالی (crowdfunding) مردم با سرمایه‌های خُرد خود، در طرح‌های مختلف مشارکت می‌کنند. در این شرایط به جای رفتن سرمایه‌ها به سمت بازارهایی که باعث تورم و ناپایداری اقتصادی می‌شوند، سرمایه‌ها به سمت تولید سوق داده می‌شود. در قالب مسابقه تلویزیونی شکوفا نیز قرار است مردم به وسیله سرمایه‌های خُرد خود، از فرزندان نخبه خود در سراسر کشور حمایت و کمک کنند تا مسائل‌شان توسط این شرکت‌های دانش‌بنیان حل شود. 

 

مدیر گروه دانش و اقتصاد شبکه یک سیما تأکید کرد: جمع‌سپاری مالی موضوعی وارداتی نیست و در فرهنگ بومی کشورمان، نمونه‌های زیادی از این شکل مشارکت را شاهد هستیم؛ به عنوان مثال صندوق‌های خانوادگی نمونه‌ای از این کار محسوب می‌شوند. 

سردارآبادی خاطرنشان کرد: شاید گاهی به اشتباه اینطور جاافتاده باشد که شرکت‌های دانش‌بنیان فقط محصولات پیشرفته و های‌تک تولید می‌کنند، اما قصد داریم در مسابقه تلویزیونی شکوفا، شرکت‌های دانش‌بنیانی را نشان دهیم که محصولاتی برای حل مسائل مردم و کشور تولید می‌کنند و این موضوع در انتخاب شرکت‌های حاضر در این مسابقه، مدنظر بوده است. این مسابقه، برقراری پیوند دانشگاه، نخبگان و صنعت با جامعه است.

 

مدیر گروه دانش و اقتصاد شبکه یک سیما تصریح کرد: تلاش می‌کنیم با همکاری صندوق نوآوری و شکوفایی و در قالب مسابقه تلویزیونی شکوفا، از سرمایه‌های خُرد مردم برای کمک به توسعه فعالیت شرکت‌های دانش‌بنیان استفاده کنیم. قصد داریم در این مسابقه، شرکت‌های دانش‌بنیانی را نشان دهیم که محصولاتی برای حل مسائل مردم و کشور تولید می‌کنند که این موضوع، یکی از ویژگی قابل‌توجه این مسابقه است.

شکوفا، فرصتی برای نمایش توانمندی‌های دانش‌بنیان‌ها برای حل مسائل مردم 

سید محمدحسین رضوی، تهیه‌کننده مسابقه تلویزیونی شکوفا در تشریح فرآیند تهیه و تولید این مسابقه گفت: شکوفا به دنبال همراه کردن مردم با شرکت‌های دانش‌‌بنیان است. مردم با استفاده از سرمایه‌های خُرد خود و از طریق سکوهای تأمین مالی جمعی، در جذب سرمایه مورد نیاز شرکت‌های دانش‌بنیان مشارکت می‌کنند. در عین حال طرح‌ها باید از لحاظ اقتصادی نیز جذابیت لازم را داشته باشند. گاهی اوقات نقدینگی به سمت بازارهای دیگر مثل طلا و سکه یا خودرو می‌رود؛ بنابراین باید طرح‌ها از این جنبه (اقتصادی) برای مردم جذاب باشند. 

وی تأکید کرد: البته شرکت‌های دانش‌بنیان حاضر در مسابقه توسط کارگزاران مورد اعتماد، به دقت مورد ارزیابی قرار گرفتند و توانمندی، محصول و بازار آنها ارزیابی شد تا میزان سود قابل پرداخت برای طرح‌ها تخمین زده شود. پیش‌بینی‌ شده است که 400 میلیارد تومان سرمایه برای شرکت‌های دانش‌بنیان در قالب این مسابقه با سرمایه‌گذاری مردم جذب شود؛ چنین مقیاس عددی تاکنون بی‌سابقه بوده است.

 

تهیه‌کننده مسابقه تلویزیونی شکوفا افزود: در این مسابقه فقط تولیدات و محصولات شرکت‌های دانش‌بنیان مورد پذیرش قرار گرفته‌اند و قصد داریم نشان دهیم که این شرکت‌ها، چه کمکی به مردم و رفع مسائل و مشکلات آنها می‌کنند. 

 

رضوی تصریح کرد: به عنوان مجری برنامه نیز از امین زندگانی استفاده کرده‌ایم که برای عموم مردم جذاب باشد. امیدواریم بتوانیم با استقبال خوب مردم از مسابقه شکوفا، این مسابقه را به صورت بلندمدت و در فصول مختلف ادامه دهیم. 

وی درخصوص زمان پخش این مسابقه نیز گفت: امروز دوشنبه 4 دی‌ماه پیش‌برنامه این مسابقه از شبکه یک پخش خواهد شد تا مخاطب عام در جریان فرآیند برگزاری این مسابقه، بحث تأمین مالی جمعی و نحوه مشارکت و سرمایه‌گذاری در طرح‌ها قرار گیرد. طبق برنامه‌ریزی صورت گرفته، از روز شنبه 9 دی ماه پخش این مسابقه در روزهای شنبه و دوشنبه ساعت 19 از شبکه یک سیما آغاز می‌شود. از هفته دوم آغاز پخش مسابقه نیز در روزهای چهارشنبه، پخش برنامه مثبت شکوفا (شکوفا+) شروع می‌شود که وضعیت شرکت برنده در هر قسمت و میزان سرمایه جذب‌شده را به بینندگان نشان می‌دهد. 

 

رضوی تأکید کرد: در هر قسمت مسابقه، 3 شرکت با یکدیگر رقابت می‌کنند که یک شرکت به عنوان برنده انتخاب شده و روی سکوی تأمین مالی جمعی قرار می‌گیرد تا سرمایه مورد نیازش را با سرمایه‌گذاری مردم، جذب کند. برای دو شرکت دیگر (که به نوعی موفق نشدند)، یک فرصت مجدد در انتهای مسابقه (قسمت 26) در نظر گرفته‌ایم که با اصلاح طرح خود و جلب نظر داوران بتوانند شانس مجددی برای جذب سرمایه پیدا کنند.

منبع: صندوق نوآوری و شکوفایی آذر ماه 1402

نظرات